W ramach cyklicznego projektu „Kuchnie świata” w dniach 4 i 5 marca będzie realizowany temat „Kuchnia meksykańska”

W ramach cyklicznego projektu „Kuchnie świata” w dniach 4 i 5 marca będzie realizowany temat „Kuchnia meksykańska”

4 marzec – poniedziałek „Meksykańska fiesta” – prezentacja strojów przygotowanych przez rodziców(elementy stroju meksykańskiego : sombrero, poncho , sukienki i spódniczki z falbankami itd. )

– zabawy w meksykańskich rytmach – tańce

– zapoznanie z meksykańską zabawą – „Piniata” – w co bawia się meksykanskie dzieci?: Berek „Ronia”,ciupy, skakanka, „Zośka” 5 marzec – wtorek „Kuchnia meksykańska i jej sekrety”

– samodzielne przygotowanie II śniadania – meksykańskiej sałatki – zapoznanie dzieci z głównymi potrawami i przyprawami kuchni meksykańskiej: tortilla, papryczki chili , ziarna kakaowca ,kukurydza, pomidorki , czerwona fasola jako główny składnik potraw.

W tym dniu na obiad zaserwuje meksykańską potrawkę i sok z kaktusa .

No Comments

Enroll Your Words

To Top